Istraživanja

BiH dobila prve diplomirane dječije i adolescentne integrativne psihoterapeute

OSLOBOĐENJE
29sep

Otvori Članak

SEMINAR O DJEČIJOJ PSIHOLOGIJI: Zajednički do bolje zaštite i podrške djeci u krivičnim postupcima

UNICEF u suradnji sa Centrom za Edukaciju Sudija i Tužilaca u Federaciji BiH
01jun

U skladu sa Programom početne obuke i programom stručnog usavršavanja CEST-a Federacije BiH za 2017. godinu, u saradnji sa UNICEF-om kroz projekat “Pravda za svako dijete”, realizujemo dana 01. juna 2017. godine, u Sarajevu, u prostorijama Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH, seminar na temu: "Psihologija djece i maloljetnika".

Pročitaj Više

Privrženost i rezilijentnost kao odrednice zdravlja djece i mlađih adolescenata sa stajališta geštalt psihoterapije

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu
28dec

U vremenu u kojem živimo, vremenu brzih promjena, zdravlje i kvaliteta života djece i adolescenata u direktnoj su vezi sa sposobnošću kreativne adaptivnosti u visoko stresnim okolnostima (s jedne strane brze društvene promjene i neizvjesnosti, a s druge strane neminovne protivrječnosti u potrazi za identitetom koji je osnovni razvojni cilj u ovom razvojnom periodu), pa se tako rezilijentnost nameće kao jedna od najvažnijih vještina neophodna za život u XXI stoljeću. Kapacitet rezilijentnosti predstavlja jednu vrstu zaštitnog procesa putem kojeg djeca i adolescenti ostvaruju zdravi kontakt sa okruženjem i sobom, koja vodi pozitivnom ishodu zdravlja. Potvrđena je dualna privrženost roditeljima i kvaliteta školskog života i predstavljenju zaštitne faktore koji utječu na proces razvoja rezilijentnosti, a time i očuvanju zdravlja djece i mladih.

Otvori Prezentaciju

Povezanost kvalitete života i mentalnog zdravlja djece

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu
28mar

Magistarski rad opisuje istraživanje čiji rezultati doprinose boljem razumijevanju koncepata kvalitete života i mentalnog zdravlja djece u trenutnom društvenom kontekstu, te njihove povezanosti. Rad odbranjen na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; 28.03.2013. godine u okviru Interdisciplinarnog posdiplomskog studija.

Otvori Prezentaciju

Mentalno zdravlje djece rane adolescentne dobi

pregled.unsa.ba
13sep

Rad opisuje istraživanje čiji su rezultati omogućili bolje razumijevanje utjecaja kvalitete relacijskog konteksta u različitim obiteljskim, školskim i društvenim dinamikama kao interaktivnih sustava, na mentalno zdravlje djeteta, percipirano očima djeteta rane adolescentne dobi.

Otvori Link Otvori Dokument


Profesionalni stres, sindrom izgaranja i mehanizmi zaštite mentalnog zdravlja pomagača

World Vision - Child Protection
11nov

U suradnji sa World Vision organizacijom na projektu "Child Protection - Prevencija i sumnje nasilja nad djecom i porodičnog nasilja". Trening/edukacija održana 17.-19.11.2014. godine u Sarajevu kombinovao je različite metode edukativno-iskustvenog karaktera, te teorijsku osnovu Teme kroz individualni profesionalni kontekst. U seminaru/radionici učestvovali su predstavnici institucija: centara za socijalni rad, domova zdravlja - centara za mentalno zdravlje, policijske uprave, srednjih škola sa područja Opština Sokolac, Petrovo i Kneževo. Voditelj edukacije treninga: Mirela Badurina.

Briga o mentalnom zdravlju učitelja, nastavnika i cfesora, pomoć i samo pomoć

U suradnji sa Udruženjem učitelja KS, Drvenik
06jun

U suradnji sa Udruženjem učitelja Kantona Sarajevo, Juna 2014. godine u Drveniku, održana je edukacija na temu "Briga o mentalnom zdravlju učitelja, nastavnika i profesora, pomoć i samo pomoć". Voditelj edukacije: Mirela Badurina.

Naučiti živjeti sada i ovdje

radiosarajevo.ba
16jan

Moderni način života sa sobom je donio nove izazove; užurbanost i stres neminovno utječu na čovjeka, stvarajući pritiske sa kojima se mnogi od nas teško nose.

Pročitaj Više

Kako se nositi sa gubitkom voljene osobe

radiosarajevo.ba
26jul

Gubitak osoba do kojih nam je stalo sastavni je dio naših života, te ne postoji osoba koja bar jednom, na bilo koji način, nije izgubila nekog s kim je bila bliska. Neovisno o tome radi li se o raskidima veza sa partnerima, prekidanju prijateljstava ili smrti naših najdražih, gubici su bolna iskustva koja vrlo često znaju negativno utjecati na psihofizičko stanje osobe.

Pročitaj Više

BiH koristi 40 posto više antidepresiva nego ranije: Kako psihoterapija može pomoći?

klix.ba
16jun

Iako u manjoj mjeri nego ranije, karakteristika prosječne osobe savremenog doba u svijetu, pa i kod nas, je da nedovoljno brine o svom mentalnom zdravlju.

Pročitaj Više

U Fenomenima o razvodu

tv1.ba
16dec

U narednom izdanju TV showa Fenomeni sa Jasnom Bajraktarević tema je razvod. Gosti su Svetlana Ceca Kitić, bivša rukometašica, Adin Hebib, slikar, Damir Koldžo, advokat i Mirela Badurina, psihoterapeut.

Pogledaj

Svaki sekund je bitan

  klix.ba
27maj

Udruženje oboljelih od multipla skleroze Kantona Sarajevo upriličilo je danas projekciju dokumentarnog filma "Svaki sekund je bitan" i na taj način se priključilo globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multipla skleroze (MS).

Pročitaj Više

Konferencija: Djeca prije svega

zasvakodijete.ba
05mar

Moderatori: Prof. dr. Miroslav Gavrić i mr. sc. Mirela Badurina
Kako bi se predstavio rad Kutaka za djecu, ali i uspostavila platforma za razmjenu iskustava i preporuka koje se mogu primijeniti u sličnim situacijama u budućnosti, organizacije Save the Children, UNICEF i World Vision BiH, u partnerstvu sa Ministarstvom sigurnosti BiH, organizirali su u zgradi Parlamenta BiH konferenciju “Djeca prije svega: Mehanizmi zaštite u situacijama elementarnih nepogoda“.

Pročitaj Više

Konferencija: Procesi deinstitucionalizacije - istine i predrasude

facebook.com
05dec

U Sarajevu je 3. i 4. decembra održana konferencija "Procesi deinstitucionalizacije - istine i predrasude".

Pročitaj Više

Nasilje u školama

ba.voanews.com
16dec

Bizaran događaj desio se sinoć u sarajevskoj srednjoj tehničkoj školi. Na roditeljskom sastanku, jedan od roditelja napao je profesora sjekirom. Profesor se uspio odbraniti dnevnikom, a policija radi na rasvjetljavanju ovog slučaja. Ta bizarna vijest na površinu donosi jedan od najvećih problema bosanskohercegovačkog društva…. nasilje u školama.

Pročitaj Više

Djeca su prepuštena sama sebi

startbih.info
07jan

Iskustvo iz prakse, pokazuje da se djeca često osjećaju isključena, neviđena, nepriznata, usamljena, neprihvaćena, često i bezvrijedna sa osjećajem da ih niko ne razumije i ne voli, izdata od onih koje vole.

Pročitaj Više

Prepoznavanje i posljedice zlostavljanja djece i intervencije usmjerene u interesu zaštite djeteta

World Vision - Dječja Zaštita
12jul

U suradnji sa World Vision organizacijom na Projektu "Dječje zaštite" organizirana je edukacija/trening na temu: Prepoznavanje i posljedice zlostavljanja djece i intervencije usmjerene u interesu zaštite djeteta, sa osnovnim ciljem jačanja lokalnih zajednica u prepoznavanju nasilja nad djecom i između djece, te ranim intervencijama. Trening je održan 12.-13. 07. 2016. godine na Jahorini. Trening je kombinacija različitih metoda edukativno-iskustvenog karaktera, radioničarske interakcije i praktične vežbe, role play, diskusije, te teorijsku osnovu TEME kroz individualni i profesionalni kontekst. Učesnici su bili aktivno uključeni u proces i bili slobodni da podijele mišljenja i iskustva sa grupom. Voditelj edukacije/treninga: Mirela Badurina.

Internacionalni i Interdisciplinarni Kongres

kongres.intronaut.org
28aug

Iščašeni Bronferbrenner-ov model ekoloških sustava i posljedici na mentalno zdravlje djece rane adolescentne dobi. Predavač: Mirela Badurina.

Pročitaj Više

Mentalno zdravlje dece i mladih

deaps.org
12maj

Kakvog čovjeka suvremeno društvo stvara? Predavač: Mirela Badurina.

Pročitaj Više

Priručnik za nastavnike o prevenciji nasilja koje uključuje djecu

scribd.com
24aug

Koautor: Mirela Badurina.

Pročitaj Više